Fler lagliga sätt efterlyses.

Regeringen vill öka laglig nedladdning

Regeringen vill ha kvar förbudet att ladda ned filer på internet, men ger nu en särskild utredare i uppdrag att försöka öka den lagliga handeln där kunderna betalar för det de laddar ner.

– Vi tycker inte att marknaden fungerar tillräckligt bra, framför allt när det gäller filmer så är den nästan obefintlig. Marknaden när det gäller musik finns, men den är för trög och det är inte tillräckligt bra priskonkurrens.

– Det måste till en fortsatt utveckling för att det ska bli ännu mer konsumentvänligt. Målsättningen är att Sverige som it-land ska ha den bästa marknaden i hela världen, säger justitieminister Thomas Bodström.

Efter att flera partier kritiserat regeringen för den lag som förbjudit datoranvändare att ladda hem till exempel musik och filmer från internet kommer nu regeringens motdrag.

Regeringen vill ha kvar förbudet, men ger nu en särskild utredare i uppdrag att försöka öka den lagliga handeln där kunderna betalar för det de laddar ner.

Regeringen har först gjort det förbjudet att dela med sig av exempel upphovsrättsskyddad musik eller film på internet, och sedan även gjort det straffbart att även ladda ner låtarna eller filmerna.

För krångligt att ladda ner lagligt
Framförallt musik går att ladda ner lagligt för den som betalar, men det är för dyrt och krångligt, tycker Bodström.

Nu tillsätter han en ensamutredare som ska försöka få fart på den lagliga handeln. Utredaren ska bland annat förhandla med bolag och intresseorganisationer inom underhållningsbranschen.

Han eller hon ska också samtala med partierna, och leta efter bra system i andra länder som kan fungera som förebilder. Förslagen ska redovisas nästa år.

Mycket musik från företagsjättar
Mycket av den musik och film som laddas ner kommer från multinationella företagsjättar, men Thomas Bodström säger att han ändå tror att Sverige kan påverka dem så att den lagliga marknaden växer.

– Jag tror att om vi får fram ett system som andra ser är bra så är jag säker på att de kan ta efter. Vi har gått före när det gäller it i många sammanhang och det kan vi göra här också, säger han.

Regeringen har fått mycket kritik för förbuden mot att lägga ut och ladda hem film och musik, särskilt efter att det kommit fram att USA framgångsrikt tryckt på för strängare regler i Sverige.

Öppen att diskutera
När det blåst kring Bodström har han sagt att han är öppen för att diskutera ändringar i de färska lagarna. I instruktionerna till utredaren står nu att han eller hon ska utvärdera det svenska regelsystemet.

Bodström gör nu klart att han är beredd att finslipa reglerna om han får bra förslag, men han är inte beredd att ta bort de förbud som regeringen infört.

– Jag tror inte på det som diskuterades då, att det ska finnas skatter och bredbandsavgifter. Jag tror istället att man ska utveckla den här markanden och att man ska främja folk att laddar ner fast det ska ske lagligt och man ska betala till de artister och författare som har rätt att få betalt som alla andra, säger han.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".