Kiruna. Foto: Peter Öberg/SR

Politiker oense om Kirunas flytt

I Kiruna pågår arbetet med att flytta hela staden, den största samhälls-förvandlingen i modern tid i Sverige. Men politikerna som ska fatta besluten är oense om åt vilket vädersträck Kiruna stad ska byggas i.

I december ska beslut tas om den nya stadsplanen och Kirunapartisten Lars Törnman, som vill att staden byggs åt nordost, anklagar nu de styrande partierna för att inte våga ta ställning i frågan innan valet.

– De vill inte att folket ska se, de vill mörka sina beslut. Det är valtaktik bakom och det är sorgligt att det blir så, säger han.

Åsikterna går i sär bland kommunpolitikerna
Det nordvästliga alternativet, som gruvbolaget LKAB förespråkar innebär att staden är säkrad för framtida borrningar, annars riskerar hela stadskärnan att behöva flytta igen inom 50 år för att marken inte håller.

Det händer om politikerna röstar för det nordostliga alternativet, enligt LKAB:s VD Martin Ivert.

– Om man flyttar staden mot nordväst ligger man på den säkra sidan för all framtid, säger han.

Det är ni säkra på?

– Ja, det visar våra prognoser och ju djupare vi går i gruvan desto mer spricker staden upp och det är det vi vill förhindra.

Socialdemokraterna och den borgerliga alliansen, som styr Kiruna vill idag inte ta ställning i frågan, medan Kirunapartisten Lars Törnman menar att de styrande partierna inte vågar uttala sig för att mista väljare. 

Enligt honom kommer det nordvästliga alternativet innebära att hela Kiruna kommer att hamna i skugga och bli dammigt då vinden från gruvbrytningen blåser in över stan.

Tillbakavisar kritiken
Men moderaten Hans Swedell, tillbakavisar kritiken och menar att Kirunapartiets uttalande är polariserande.

– Som vanligt är det väldigt populistisk. Han vill kalla fram ett alternativ och ta en politiskt strid om detta. Det här är en övertidsplan och inget man tar en politisk strid om, säger han.  

Mittemot gruvan i Stadshuset arbetar tjänstemännen under sommaren med att hitta rätt underlag, utan inblandning av hur de politiska vindarna blåser. 

– Vår uppgift är att ta fram ett underlag som är så komplett och bra som möjligt, och där vi sakligt belyser både för och nackdelar, säger Thomas Nylund, planarkitekt i Kiruna kommun.  

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".