Reklam under VM.

Människohandeln ökade inte under VM

Människohandeln för sexuella ändamål, så kallad trafficking, ökade inte under fotbolls-VM i Tyskland. Det enligt en ny rapport från Sida och International organisation for migration, IOM, som presenteras på tisdagen.

– Jag har inte kunnat se någon markant ökning av trafficking till Tyskland under fotbolls-VM, säger Fredric Larsson, traffickingexpert på IOM.

– Detta tror vi kan bero på att många organisationer har varit verksamma med förebyggande åtgärder, också polis och åklagarväsende har varit väldigt aktiva med förebyggande åtgärder, så det är en väldigt positiv utveckling.

Stor oro inför VM
Farhågorna var stora inför fotbolls-VM. Upp emot 40 000 kvinnor från östländerna, Ryssland och Ukraina befarades under tvång transporteras till Tyskland för att säljas till män på bordeller och sexklubbar.

Men nu visar alltså en första delrapport att det inte blev en ökning av människohandeln, även om det har förekommit enligt Fredric Larsson.  

– Vi har individer som har trafikerats till Tyskland under denna period, men det är inte ovanligt, det har vi hela tiden. Men vi har inte sett någon ökning av antalet fall till Tyskland, säger han.

Det finns ännu ingen officiell statistik, kartläggningen blir helt klar i slutet av september.

Viktiga erfarenheter
Men redan nu kan viktiga lärdomar dras. Den första delrapporten visar att de politiska påtryckningarna, den internationella uppmärksamheten och att tysk polis gjorde regelbundna razzior på bordellerna skrämde bort både människohandlarna och sexköpare.

– Om man jobbar som kriminell, om man är en kriminaliserad brottsling, då tror jag inte, i dagens läge, att man skulle fokusera på Tyskland som ett bra land att handla med människor, säger Fredric Larsson.

– Vi vet att människohandel förekommer också i Tyskland, men det är inget av de större destinationsländerna i Europa på grund av att man har varit väldigt aktiva under en mängd år, man har en expertis, man har kunskap.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".