Valet i Mexiko närmare en vinnare

När över 98 procent av rösterna har räknats har högerkandidaten Felipe Calderon en knapp, men till synes ointaglig ledning. Men hans motståndare vägrar att erkänna resultatet.

Andres Manuel Lopez Obrador hävdar att rösträkningen varit manipulerad. Det ingen direkt anklagelse om fusk, men allvarliga misstankar.

Vänsterkandidaten Lopez Obrador kräver nu att alla röster ska räknas om en för en.

De resultat som hittills har presenterats är visserligen reella, men ändå preliminära, något som myndigheterna gång på gång har understrukit.

Rösterna ska räknas en andra gång
Enligt mexikansk lag krävs det nämligen en andra rösträkning, som inleds två dagar efter valet, för att resultatet ska vara officiellt.

Och om någon protesterar mot de resultaten så är det valdomstolens uppgift att fatta definitivt beslut, och det kanske sker först i september.

Det mexikanska presidentvalet kan alltså bli en utdragen process och om misstankarna om fusk förvandlas till anklagelser så kan det få obehagliga konsekvenser.

Liten chans för valfusk
Men hittills är det ingen annan, av vare sig kandidaterna, internationella observatörer eller kommentatorer här i Mexiko, som har yppat några misstankar om fusk.

Tvärtom har alla understrukit den mexikanska valmyndighetens kapacitet och effektiviteten i systemets inbyggda kontrollmekanismer.

De invändningar som Lopez Obrador hittills har gjort tycks till stor del handla om normala tekniska problem.

Fusk var vanligt förr
Men det finns en, med rätta, djupt rotad tradition i Mexiko att misstro valresultat. Under det statsbärande partiet PRI:s 71 år vid makten var valfusk snarare regel än undantag.

Att acceptera att det har förändrats kan ta sin tid.

Och kanske är det heller inte helt oväsentligt att Lopez Obrador, liksom de flesta av hans närmaste medarbetare, har sina politiska rötter i just PRI.

Lars Palmgren, Mexiko City
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".