Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värdetransporter kan stoppas av facket

Efter måndagens värdetransportrån i Hallonbergen i Sundbyberg, då en väktare skadades när han sköts i ansiktet, överväger Transportarbetareförbundet ett stopp för värdetransporter med en ensam väktare.

Transports ordförande Per Winberg är bekymrad över att ännu ett värdetransportrån har inträffat.

– Jag blir oerhört förskräckt över detta och kan bara konstatera att det vi har påstått och varnat för under ett antal år nu faktiskt har inträffat. Det är bara försynen som har gjort att det inte blev allvarligare än vad det blev. Det kunde lika gärna inneburit att väktaren hade förlorat sitt liv. I den betraktelsen kan vi inte längre acceptera att den här typen av arbete utförs på det sätt som det hittills har gjort, säger Transports ordförande Per Winberg.

Behövs det ett skyddsstopp nu?

– Jag vill ju säga att det ligger oerhört nära till hands.

På tisdagen ska Transports lokala skyddsorganisation göra en riskanalys för att reda ut om rånet och skottet mot väktaren var en ren tillfällighet eller om det fanns brister i rutinerna hos det säkerhetsföretag som ansvarar för värdetransporten.

Skyddsstopp om det finns brister
Finns det brister kommer Transport att lägga fram en begäran om så kallat skyddsstopp senare i veckan.

Per Winberg vill se ett definitivt stopp för ensamma väktare och vill istället införa dubbelbemanning vid värdetransporter.

Länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, beklagar händelsen men påpekar att värdetransportrånen i år halverats och hon lägger ett tungt ansvar på säkerhetsbranschen.

– Jag tycker att det är förskräckligt. Det är ett så kallat trottoarrån och det är de allra svåraste rånen att komma åt, det är oftast ingen större planering bakom. Det är oerhört viktigt att trycket på branschen kvarstår, att alla väskor ska ha ampuller så att pengarna färgas in, säger hon.

Var ligger ansvaret? Hos säkerhetsbranschen eller hos polisen som inte helt kan stoppa den här typen av händelser?

– Här ligger ett stort ansvar hos säkerhetsbranschen. Tekniken och rutinerna för arbetet är säkerhetsbranschens ansvar och där har funnits väldigt mycket att göra, säger länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad.

Bodström vill inte ändra lagen
Justitieminister Thomas Bodström ser allvarligt på händelsen, men ser i dag ingen anledning att ändra lagstiftningen ytterligare för att komma till rätta med rånen.

– Det är naturligtvis utomordentligt allvarligt. Även om det har varit en kraftig minskning av värdetransportrånen i år så är det fortfarande så att problemet inte är löst. Om samarbetet mellan berörda parter får fortsätta så är jag övertygad om att utvecklingen mot ett minskat antal värdetransportrån kommer att fortsätta, säger justitieminister Thomas Bodström.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".