Inga tecken på att Burmas ledare friges

Det finns inget som tyder på att Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi kommer att friges de närmaste åren. Det säger exilburmeser i Thailand som står i ständig kontakt med sitt hemland.

Andra burmaexperter menar att oppositionen måste hitta nya vägar än bara hoppas på att deras ledare Aung San Suu Kyi friges.

Soe Aung är en av talespersonerna för de exilburmesiska grupperna som arbetar för Burmas demokratisering från grannlandet Thailand.

Betyder mycket för folket
Militärregimen vet vad Aung San Suu Kyi betyder för folket i Burma så varför skulle de släppa henne, säger han.

– Om hon släpps fri skulle hon möta sina supportrar och då skulle det snart kunna uppstå kritiska situationer som militären inte vill ha, säger han.

Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har ju suttit i husarrest i 10 av de senaste 17 åren. 1990 vann hennes parti NLD en jordskredsseger i valen men militärjuntan vägrade lämna från sig makten.

I våras fanns tecken på en befrielse då hon bland annat fick träffa ett FN-sändebud, men nu ser det mörkare ut igen.

Frigetts två gånger
Men Larry Jagan, före detta BBC-korrespondent och numera frilansjournalist som följt Burmafrågan i mer än 30 år och träffat Aung San Suu Kyi ett flertal gånger, säger att oppositionen i Burma inte bara kan hoppas på att hon ska friges.

– Hon har  ju frigetts två gånger redan och det ledde ingen vart för demokratiseringen i Burma, säger Larry Jagan.

Han hävdar att den enda vägen framåt är att NLD är berett att inleda en uppriktig politisk dialog med militären.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".