GM vill gå ihop med Renault och Nissan

Nya försäljningssiffror för bilindustrin för juni månad visar på kraftigt fallande försäljning för nästan samtliga tillverkare. Samtidigt är världens största biltillverkare, General Motors, inblandat i samtal om samgående med franska Renault och japanska Nissan.

I USA är frågan vad GM:s styrelse säger om ett sådant samgående. Idén kommer från början från miljardären Kirk Kerkorian som är storägare i General Motors.

Företaget, där bland annat SAAB ingår, är under press. I måndags kom nya siffror som visar att försäljningen i juni sjönk med drygt 25 procent jämfört med juni förra året.

Nu hade man varnat för att en jämförelse skulle se svag ut, eftersom man då hade en lyckad satsning på försäljningserbjudanden. Minskningen nu var väntad.

Men ökad konkurrens och personalkostnader är andra problem för världens största tillverkare av bilar.

I fredags när Kirk Kerkorians förslag blev känt sa GM:s ledning att den skulle ta de under övervägande.

Företaget genomgår en stor besparingsprocess där tiotusentals anställda gått med på att lämna företaget. Om ledningen redan nu skulle välja att hoppa på den här lösningen, återstår att se.

Johan Wangström, New York
johan.wangstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".