Få unga vill jobba inom industrin

Det är få unga som är intresserade av att arbeta inom industrin. Det oroar fackförbunden för Sveriges Industriarbetare.

– Jag tror att man har en bild av industrin att det är stampade jordgolv, gamla maskiner och oljedimma. Men industrin idag är en högteknologisk industri, säger Anders Ferbe som är andre vice ordförande för IF Metall.

Hur ska ni locka unga till industrin?

– Dels genom att visa att industrin inte är den gamla tjutande fabriken. Men också att det är bra villkor, att man får en rimlig trygghet och att man faktiskt får ett jobb efter sin utbildning, säger Anders Ferbe.

Redan i år behövs det 3 000 nyanställningar inom industrin och 2007 kommer man att behöva 5 000 enligt fackförbunden själva. Men de här siffrorna går alltså inte alls i hop med vad folk vill plugga.

För samtidigt som 65 procent av alla som går i gymnasiet säger att de vill att programmet ska leda till ett jobb så är det få som söker de industriinriktade programmen.

Moderaten Tove Lifvendahl tycker att det finns en klar anledning till det.

– Det har funnits en övertro de senaste åren att det är bara det akademiska jobbet som är något att ha. De signalerna har kommit från politikers håll. Man har sagt att alla ska gå på universitet och så där. Det ger en signal att det praktiska, handfasta arbetet inte är lika fint, säger hon.

Mathilda Rangborg
mathilda.rangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".