Journalister på två stolar i Almedalen

Allt fler journalister har dubbla roller i politiska sammanhang. Under Almedalsveckan på Gotland leder 33 journalister, många etablerade politiska reportrar, debatter och samtal och får i praktiken betalt av dem som de är satta att bevaka. Publicistklubbens ordförande tycker att det är olämpligt.

– Det håller på att bli ett problem för det kan äventyra journalisternas trovärdighet, säger Stig Fredriksson, ordförande i Publicistklubben.

Många frilansjournalister ser uppdragen som moderator, att leda debatter, som en god marknadsföring för framtida uppdrag, men också etablerade journalister som är knutna till en viss redaktion ställer upp i större utsträckning än tidigare.

Många leder debatter
Under den politiska Almedalsveckan har 33 journalister, flera etablerade vid Sveriges största redaktioner, däribland Sveriges Radio och Sveriges Television uppdrag att leda samtal och debatter, enligt en uppräkning i tidningen Resumé.

– Det är ofta frilansare, som ju försörjer sig på olika saker och att jobba som moderator är mycket lönsamt, säger Staffan Sonning, chef för Ekot på Sveriges Radio.

Men klarar vi av det här som lyssnare, att personen sitter på en stol ena dagen och sedan ska vara trovärdig i ett program om politik nästa dag?

– Det är problemet, som vi måste tänka igenom hur vi ska hantera. Det är viktigt att vi markerar att det är frilansande medarbetare vid varje tillfälle.

För tillsvidareanställda finns tydliga regler, till exempel godkänner inte Sveriges Radio inte reklamuppdrag. Men också när det gäller frilansjournalister kan verksamheten styras i form av att inte ta in journalisten i fråga igen, om uppdragen strider mot varandra.

Strider mot etiska regler
Stig Fredriksson, Publicistklubbens ordförande har förståelse för att journalister kan lockas till moderatorjobben, som ofta ger bra betalt, men att det blir en intressekonflikt.

– Det strider ju också mot våra pressetiska och yrkesetiska regler. Där finns en skrivning om att man inte ska ta emot uppdrag som kan misstänkliggöra ens ställning som fri och självständig journalist. Och det är ju vad det handlar om, om du vill bevara din trovärdighet eller inte.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".