Asylsökande kan bli utan dagersättning

Asylsökande som bosätter sig där släkt och vänner bor istället för i den kommun som de blir anvisade ska mista sin dagersättning. Det vill integrationsminister Jens Orback.

På så sätt kommer asylsökande att styras bort från de områden som har problem med att ordna fram bostäder och jobb, och Jens Orback tror att asylprocessen kommer att gå snabbare. Men många är kritiska till idén.

På torget i Stockholmsförorten Husby finns grönsakshandel och en rund fontän. Vid fontänen sitter Farid Aghamaleki, som kom hit från Iran för tjugo år sedan. Han är skeptisk till integrationsminister Jens Orbacks tanke.

– Jag funderar på om det kommer att ge det resultat man förväntar sig. Det är mycket man måste lära sig när man flyttar till ett nytt samhälle, kulturen, hur samhället fungerar och så där. Jag kan inte se varför till exempel en vän eller en bekant ska kunna göra det, och minska pressen på flyktingmottagningarna, säger han.

6 000 kronor i månaden
Dagersättningen för en familj kan ligga på runt 6 000 kronor i månaden, en stor summa att gå miste om. Att mer eller mindre tvingas att bosätta sig i en anvisad kommun skulle begränsa de asylsökandes möjligheter att komma in i samhället ännu mer, säger Farid Aghamaleki.

Karwan Halil sitter på ett kafé på torget. När han kom som asylsökande var det viktigt för honom att bo nära sin släkt och sina vänner, säger han.

Vill förkorta asylprocessen
Två år kan asylprocessen ta, i värsta fall. Men enligt integrationsminister Jens Orback är syftet med att styra asylsökande till vissa kommuner att kunna förkorta asylprocessen till de fyra månader som kan anses rimligt.

– Då vet man var de boende är, man har mycket lättare att tillsammans kunna ta fram identitetshandlingar och ha kontakt med den som står inför en flyktingprövning. Det tror jag också att många flyktingar är betjänta av, säger integrationsminister Jens Orback.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".