Rebelledare erbjuds amnesti i Uganda

Uganda lovar full amnesti för ledaren för rebellrörelsen Herrens motståndsarmé, Joseph Kony. Villkoren är att de planerade fredsförhandlingarna blir framgångsrika och att Kony lovar att överge terrorismen, enligt ett uttalande från Ugandas president Museveni.

Museveni ger Joseph Kony löfte om straffrihet trots att han också är åtalad för krigsförbrytelser vid den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Enligt Museveni har brottsmålsdomstolen förverkat sin rätt att åtala rebelledaren, eftersom FN tidigare misslyckats att gripa honom.  

Fredsförhandlingarna som ska inledas i nästa vecka är ett försök från södra Sudans självständiga regering att få ett slut på konflikten i norra Uganda där tiotusentals människor har dödats och ett par miljoner har drivits på flykt, sedan LRA:s brutala uppror inleddes 1986.

Ett uppror som har innefattat det mesta tänkbara av grymheter: bortföranden, tortyr och våldtäkter.

I förra veckan framträdde rebelledaren Joseph Kony i en intervju i brittiska BBC och kallade sig då ”frihetskämpe”. Han förnekade att LRA ligger bakom bortförandet av tiotusentals barn i Uganda som har gjorts till barnsoldater och sexslavar.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".