Maria Wetterstrand höll tal i Almedalen på tisdagen.

Mp:s språkrör nöjda med reformer

På tisdagen var det miljöpartiets kväll i Almedalen. Båda språkrören talade om klimatfrågan, vallöften och de reformer partiet fått igenom i samarbetet med regeringen. Ett exempel utgjorde själva bandet, reaggebandet Kalle Baah, avslöjade språkröret Peter Eriksson.

– Man kan göra kulturpolitik på många olika sätt, och på ett sätt har vi bidragit lite till att den här fantastiska reaggeskivan har kommit ut. En av de som har gjort den här skivan har fått ett friår och har då lyckats producera den här skivan, sade Peter Eriksson.

Inte bara Peter Eriksson var nöjd över de reformer partiet fått igenom i samarbetet med regeringen, miljöpartiet är ju det minsta partiet i riksdagen med sina 4,7 procent.

– Vem trodde för fyra år sedan att miljöbilar skulle bli så populärt, vem trodde att vi skulle ha trängselskatt i Stockholm och att folk skulle gilla det, och vem trodde att 20 000 gömda flyktingar skulle få stanna i Sverige, undrade Maria Wetterstrand.

Gröna fotbollströjor
Senare på kvällen visades matchen mellan Tyskland och Italien på storbildskärm och miljöpartister hade på sig gröna fotbollströjor med siffran 06, för val 06, på ryggen och alla gungade med när Kalle Baah spelade.

Språkrören tog också upp Mellanösternkonflikten och höll med Amnesty om att Israel begår krigsförbrytelser.

De upprepade vallöftet om att föräldrar till barn mellan ett och tre år, som vill jobba 75 procent eller mindre, ska få ett bidrag på 1 500 kronor före skatt.

Ifrågasatte andra partiers prioriteringar
De ifrågasatte också de andra partiers verkliga prioriteringar i klimatfrågan och vad gäller Östersjön och framhöll så klart sin egen påverkan vad gäller förändringar på området.

– Inget annat land i Europa ligger så långt framme med ny miljöteknik. Det bästa för Sverige är därför att vi i höst får grönt ljus för att fortsätta ställa om och skapa nya framtidsjobb de kommande fyra åren, det här är bara början, sade Peter Eriksson.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".