Lång väntetid för att få smärtlindring

Svårt sjuka och döende patienter kan tvingas vänta upp till åtta veckor på att få smärtlindring. Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot den skånska sjukvården och främst Universitetssjukhuset MAS i Malmö.
Det handlar om patienter, ofta med framskriden cancer som strålbehandlas för att smärtan ska lindras. I den södra sjukvårdsregionen är det tre sjukhus som ger smärtlindrande strålbehandling. Värst i Malmö I Växjö får patienterna vänta en till två veckor, likaså i Lund, men sjukhuset i Ängelholm har rapporterat om att patienter som remitterats till Lund har fått vänta upp till åtta veckor. Men värst är det i Malmö med en genomsnittlig väntetid på 4 veckor. Orsaken är sjukskrivningar och brist på sköterskor. Socialstyrelsen kräver handlingsplan Socialstyrelsen kräver nu att Region Skåne före den 30 september visar upp en handlingsplan för hur väntetiderna ska kunna kortas.
Anna Hanspers
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".