Kritik mot Bush för finansskandaler

Ännu en redovisningsskandal är under uppsegling i USA. Den här gången är det läkemedelsbolaget Merck som anklagas för alltför kreativ redovisning. Och nu börjar de många skandalerna också bli politiskt besvärliga för president George Bush.
Först var det Enron sen Worldcom och Xerox, och nu läggs alltså ytterligare ett namn till listan över amerikanska börsföretag som har, eller anklagas för att ha trixat med sina siffror för att få resultaten att se bättre ut än vad de i själva verket är. Merck har, enligt tidningen Wall Street Journal, under de senaste tre åre bokfört 115 miljarder kronor i intäkter från dotterbolaget Medco. Men några pengar har aldrig kommit in, enligt tidningen, som hänvisar till en intern rapport från Finansinspektionen SEC. ''Bush för nära storbolagen'' Turerna i det amerikanska näringslivets toppskikt har nu också blivit en politiskt het fråga. Demokraternas majoritetsledare i senaten Tom Daschl anklagar Bush och hans regering för att ha alltför nära band med storföretagen och att problemen inte tas på allvar. Mycket lägligt har också en gammal aktieafär som presidenten själv gjorde i början av 90-talet grävts fram igen. Bush, som då satt i styrelsenför ett oljebolag i Texas sålde aktier i det egna bolaget, strax innan dåliga siffror presenterades och aktien sjönk. Finansinspektionen valde att inte gå vidare med någon utredning, men efter den senaste tidens ifrågasättande av moralen i näringslivet, har affären återigen blivit besvärande för presidenten. Löften om tuffare tag att vänta President Bush har hela tiden förkflarat skandalerna som enskilda händelser där ledande personer missbrukat sin ställning. Men i takt med att antalet fuskande företag bara blir fler, blir det allt svårare att hävda det inte är något fel på själva systemet. När Bush i morgon håller sitt förannonserade tal om tillståndet i näringslivet, väntas han därför avisera tuffare tag mot företagsledare som fuskar med sifforna.
Martin Ahlqvist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".