Ökande brottslighet från Baltikum

Organiserade brottslighet från de baltiska länderna är ett växande problem, enligt en rapport från underättelseroteln vid polisen i Stockholm. I Stockholms län har polisen nästan 400 personer i sitt register som egentligen inte ska få släppas in i Sverige.
Många av de kriminella som kommer in i landet försöker ta sig in med färjan från Tallin till Stockholm. När färjan kom in under måndagsmorgonen togs flera personer in och några av dem skickades också tillbaka med nästa färja. Framför allt är det stölder i bilar och hus, men trots att det är relativt små brott så är kriminalinspektör Håkan Johansson orolig. – Vi ser en fara i att den stora gruppen som bedriver vardagsbrottsligheten kommer generera grövre brottslighet när de blir mer etablerade i Sverige. "Svenska fängelser lyxiga Håkan Johansson säger att brottslingarna hamnar i svenska fängelser där de bygger upp kontaktnät med den kriminella världen. Svenska fängelser ses också som lyxiga och avskräcker inte tillräckligt, enligt honom. Sverige kan sedan nyligen låta estniska och litauiska medborgare avtjäna sina straff i hemlandet, men avtalen är så nya att man ännu inte kommit igång ordentligt. Nu drivs bara ett antal pilotfall. Ny ordning brådskar" Enligt kriminalinspektör Håkan Johansson är det bråttom att få igång den nya ordningen: – Vi har föreslagit i vår nya rapport att man ska verka för att avtjäning av straff ska verkställas i hemlandet. Det tror vi skulle ha enstöre avhållande effekt på de här individerna.
Fredrik Sperling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista