"Globalisering gynnar superrika"

Olika hot och möjligheter med den pågående globaliseringen av ekonomin är ett återkommande tema under politikerveckan i Almedalen.

En rapport pekar på att det blir fler personer som blir superrika. Men samtidigt är inkomstrelationerna mellan höga tjänstemän och låglöneyrken ungefär de samma som för 100 år sedan.

För de mycket rika pågår en revansch som är lite förvånade, säger LO:s chefekonom Dan Andersson

– Det förvånar mig. De superrika blir fler och de blir ännu rikare. De ledande klädfirmorna, möbelföretagen och kända personer, som blir de nya finansfamiljerna, har en stark utveckling och gynnas av globaliseringen. Kommer man på en teknik som gör att kläder kan köpas i New York och London och inte bara på Drottninggatan och möbler kan köpas i Moskva och inte bara i Älmhult så kommer de här personerna att bli otroligt rika. Sven-Ingvars hade ju ingen chans i det här globala samhället, men Madonna och Liza Marklund har det, säger LO:s chefekonom Dan Andersson.

Tycker du att den utvecklingen är bra eller dålig?

– Det har ingen betydelse vad jag tycker, mitt jobb är att göra analyser. Jag kan däremot visa att vi inte behöver arbetande fattiga, så kallade ”working poor”. Däremot kommer vi att få ”working rich”, folk som producerar och till exempel skriver världsledande böcker som säljs världen över eller vissa företagsledare kommer att bli superrika, det är en nästan oundviklig utveckling i vår värld. Men vi kan förhindra arbetande fattiga och det är mycket viktigare.

Du lägger ingen moralisk aspekt på det?

– De superrika är viktiga när de kommer på genial saker som Ikea-Kampard gjorde och som Skype-Niklas gjorde. De personerna är trots allt viktiga, de är arbetande rika personer. Men mitt jobb är att förhindra att det finns arbetande fattiga personer. Det är ett större socialt problem med arbetande fattiga än med arbetande rika, säger Dan Andersson.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".