Officerare ska granskas.

Försvaret skärper kontroll av officerare

Försvaret har skärpt säkerhetskontrollen av blivande överstar och generaler efter flera uppmärksammade brott av höga officerare. Ökad granskning ska stoppa olämpliga personer att nå höga positioner.

– Vi har med facit i hand konstaterat att vi behöver utveckla den säkerhetsprövning som vi enligt lag är skyldiga att genomföra av all personal inom försvarsmakten, säger Robert Jansson, sektionschef för säkerhetsprövningen på den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Varför då?

– Vi har haft en del incidenter som inte har varit så bra för försvarsmaktens vidkommanden, säger han.

Tester och intervjuer
Sedan några månader tillbaka har försvaret skärpt kontrollen av blivande överstar och generaler. Genom granskning av psykologer, tester och djupintervjuer ska olämpliga personer hindras från att nå höga positioner i försvaret.

Kontrollen infördes efter flera uppmärksammade brott av höga officerare. Förra året sades åtta personer upp efter olika förseelser, bland annat en reglementschef som tafsat på värnpliktiga och en generalmajor som dömts till fängelse för att ha misshandlat sin före detta fru.

Genom kontrollerna ska egenskaper som kan göra en person sårbar och olämplig ur säkerhetssynpunkt upptäckas. Den skärpta kontrollen gäller alla officerare och civila som kan komma att ingå i kretsen kring överbefälhavaren.

Inte kränka integriteten
Officersförbundet är positivt till granskningen.

– Från Officersförbundets sida ser vi positivt på det här. Vi tycker att det är bra. Det enda vi ska måna om är att vi inte kränker den personliga integriteten, varken när man gör granskningen eller när man hanterar underlaget man får in, säger Mats Juhlin, styrelseledamot i Officersförbundet.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".