LO-medlemmar tycker att facket är lamt

Facket ställer inte upp tillräckligt för sina medlemmar och måste bli tuffare mot arbetsgivarna tycker anställda. Mest kritiska är LO:s medlemmar där 84 procent menar att facket måste bli tuffare. Det visar en undersökning Temo gjort på uppdrag av fackförbundet Seko.

– Det skulle kännas mycket bättre om siffran var tvärtom. Det där får vi analysera och se till att vi ändrar resultatet så att folk upplever att vi svarar upp mot de krav som medlemmar har rätt att ställa på en facklig organisation, säger Janne Rudén som är ordförande för fackförbundet Seko.

Opinionsinstitutet Temo har frågat 1 000 personer: Tycker du att facken är tillräckligt tuffa mot arbetsgivarna vad gäller orättvisor och missförhållanden?

Hög siffra inom LO
65 procent av alla anställda i Sverige svarar nej på den frågan. Men inom LO är siffran mycket högre. Där tycker så många som 84 procent av medlemmarna att facket inte är tillräckligt tufft.

Janne Rudén på Seko ser många orsaker till resultatet. Bland annat tycker han att samverkansavtalen kan göra att fack och arbetsgivare kommer för nära varandra.

Men han tror att avtalsrörelsen 2007 kommer att bli ett startskott. Då ska de bli tuffare, säger Janne Rudén.

Arbetslösheten en anledning
LO:s tidigare ordförande Stig Malm ser en tydlig förklaring till varför allt färre unga går med i facket, som en undersökning förra veckan visade, och varför medlemmarna inte tycker att facket är tillräckligt tufft.

Nämligen arbetslösheten där han tycker att LO varit för lama mot regeringen.

– Jag tycker att det är alldeles för tyst. Jag kan förstå att man är försiktig att ta konflikter mitt inne i en valrörelse. Men jag känner inget vidare för att fackföreningsrörelsen ligger så pass lågt vad det gäller arbetslösheten. Vi har hundratusentals arbetslösa i det här landet. Det är till skada för Sveriges ekonomi, för de arbetslösa och för fackföreningsrörelsen, säger Stig Malm.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".