Snart klart för Telia & Sonera i EU

Sammanslagningen mellan Telia och Sonera kommer troligen att godkännas av EU-kommissionen. Det sade idag Generaldirektören för EU´s konkurrensmyndighet.
-Mitt intryck är att de tre parterna kommer att nå en överenskommelse med ett åtgärdspaket som gör ett godkännande möjligt. Så uttryckte sig konkurrensmyndighetens Generaldirektör, Alexandes Schaub idag när han fick frågor om fusionen mellan Telia och Sonera. Han trodde också att beskedet skulle komma inom kort - kanske redan under dagen. EU-kommissionen har annars tills på onsdag på sig att bestämma sig för om kommissionen skall acceptera affären. Under den månad som nu snart gått sen telebolagen ansökte om tillstånd hos kommissionen har det läckt ut uppgifter om olika krav som kommissionen ställt på Telia och Sonera. Klart från början var att Telias mobilbolag i Finland måste säljas, men under resans gång har kommissionen även krävt att Telia skall sälja sitt kabel-tv bolag Comhem eftersom Telia och Sonera annars får en alldeles för stark ställning på Bredbandsområdet i Sverige och Finland. Kommissionen ser nämligen inte på Comhem som enbart ett kabel-tv bolag utan också som en bredbandsleverantör. Tidigare idag träffade Telias nye VD Anders Igel och Soneras Styrelseordförande Tapio Hintikka EU´s konkurrenskommissionär Mario Monti för ett sista sammanträde där de redogjorde för vilka eftergifter Telia och Sonera kan tänka sig. Å mycket talar nu alltså för att de eftergifter de båda telebolagen erbjuder kommissionen kommer att räcka till och att det kommer ett positivt besked någon av de närmaste dagarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".