Folkpartiet vill kontrollera läskunnighet

Lärarna i grundskolan ska varje vecka kontrollera hur eleverna har lärt sig läsa och nationella prov ska införas redan i tredje klass. Det är några av de förslag för skolan som folkpartiet lade fram på måndagen i samband med politikerveckan i Almedalen.
– All erfarenhet visar att har man tydliga krav, utvärderar dem och kommunicerar dessa med eleverna så lär sig eleverna mer och till sist blir eleverna de stora vinnarna på detta, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg. Förutom nationella prov redan från tredje klass vill folkpartiet att hela Sverige ska använda en ny modell för utvärderingar av hur bra eleverna kan läsa. Ingen mätning gjord Modellen har tidigare testas av 25 skolor i Stockholm och har nu börjat användas av knappt 100 stockholmsskolor. Den innebär att läraren ständigt bokför på en 20-gradig skala hur bra varje elev kan läsa och fyra gånger om året skrivs en rapport på resultatet. Ingen vet om eleverna lär sig mer på det här sättet, eftersom någon sådan mätning inte har gjorts. – Det är ju ett metodproblem, eftersom andra elever inte mäts på det här sättet. Alltså har man ingen sådan kontrollgrupp, säger Lars Leijonborg. ''Testa systemet mer!'' Metta Fjelkner vid Lärarnas Riksförbund tycker att systemet med läskunnighetskontroller måste testas mer innan de införs, och nationella prov redan från tredje klass tycker hon är fel. – Barn lär sig olika fort och skolan handlar om mer än att ha en provskola. Det handlar om att lära sig saker men också om att förhålla sig och att lära sig umgås med varandra och därför ska vi inte skapa en provskola alltför tidigt, säger Fjelkner.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".