Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hiv-smittad kvinna prostituerade sig

Publicerat onsdag 5 juli 2006 kl 16.45

Smittskyddsenheten i Västra Götaland ska spåra flera hundra män som kan ha haft sex med en hiv-smittad kvinna i Göteborg. Kvinnan sitter häktad hos polisen sedan i söndags.

Sökandet efter männen kommer att utgå från kvinnans kundregister, berättar smittskyddsläkare Karin Stenkvist.

– Vi har ännu inte fått det i vår hand men det är omfattande, kanske flera hundra telefonnummer där. Så det kommer att krävas ett samarbete här mellan infektionskliniken, hudkliniken och smittskyddet, att göra det arbetet, säger hon.

Häktad för koppleri
Kvinnan är häktad för koppleri eftersom hon är misstänkt för att ha styrt verksamheten också för andra prostituerade i Göteborg.

Men det som både polis och smittskyddsenhet nu vill koncentrera sig på är att spåra männen för att hindra att smittan sprids till fler.

Visste om sin sjukdom
Kvinnan är medveten om sin smitta och uppger att hon har använt kondom, men det är inte ett helt säkert skydd, säger Karin Stenkvist.

Och enligt henne så finns det misstankar om att kvinnan inte informerat männen tillräckligt.

– Man får ju när man är hiv-smittad förhållningsregler, att man ska informera sin sexpartner om att man har hiv och det bedömer vi som osannolikt att hon har tydligt meddelat.

22- åringen har varit prostituerad i ett år och hon har varit registrerad som hiv-positiv i tre år. Det var något som polisen fick klart för sig först i söndags, säger polisens informationschef Mats Glansberg.

Viktigt att förhindra spridning av smittan
Polisen och smittskyddsenheten uppmanar nu alla män som har köpt sexuella tjänster i Göteborg det senaste året att gå och testa sig på en hudklinik, en infektionsklinik eller en vårdcentral.

Trots lagen om förbud mot sexköp så kommer polisen inte att ta sjukvården till hjälp för att få tag i de sexköpare som testar sig, säger Mats Glansberg. 

– De uppgifterna kommer inte komma till polisen, vi kommer inte få några uppgifter om vem som har gjort det, säger han.

– Så testa sig kan man göra utan någon fara för att bli lagförd. Utan vi kommer att jobba vidare utifrån det material som vi har, och i de fall vi stöter på sexköpare, så kommer de naturligtvis att lagföras.

Clara Osvald, Ekot Göteborg
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".