EU prioriterar högre skatt på alkohol

Flera krafter inom EU jobbar nu för högre skatter på alkohol. Efter att alkoholfrågan legat och jäst länge så kommer EU-kommissionen att lägga fram ett förslag om högre skatter nu i höst. Frågan är också högt prioriterad av det finska ordförandeskapet.

Miniminivåerna i EU har inte höjts sedan 1992, men tidigt i höst planeras ett förslag, det säger tull- och skattekommissionärens presstaleskvinna, Maria Assimakopoulou.

Förra året uppmanade medlemsländernas finansministrar kommissionen att arbeta för en höjning som åtminstone följer inflationen.

Antagligen blir höjningen som föreslås något högre än prisstigningen, men för Sverige som redan ligger betydligt högre än EU:s miniminivåer skulle det sannolikt inte ge någon effekt.

Finland prioriterar skatterna högt
Finland, som tog över EU:s ordförandeskap i helgen, kommer också att prioritera alkoholskatterna högt och det blir en av de första frågorna landet tar tag i.

På onsdagen presenterade den finske statsministern och nykteristen Matti Vanhanen programmet för det finska halvåret i EU-parlamentet.

EU:s politiker får allt mer upp ögonen för de skador alkoholen orsakar. Länge har alkoholen mest betraktats som en vara som ska handlas fritt över gränserna.

Drickandet ökar
En EU-rapport som kom nyligen visar att bland européer i åldersgruppen 18 till 30 år har drickandet ökat kraftigt och antagit former som påminner om drogmissbruk.

Det här väcker oro i EU. Kommissionen kommer också att lägga fram andra förslag som mer direkt handlar om att förhindra alkoholskador.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".