Vaccin mot aids kan vara på gång

Ett nytt vaccin mot aids kan vara klart inom fem år. Det berättar läkaren Jan-Olof Morfeldt från den internationella aidskonferensen i Barcelona.
– Man har vaccinerat människor med ett konstgjort HIV-liknande ämne som har lurat fram antikroppar, säger läkaren Jan-Olof Morfeldt, ordförande i Stiftelsen Noaks ark. – Man vet att det fungerar på apor och nu hoppas man att det här ska leda till att det ska fungera på människor också. Aidsforskarna vågar inte längre hoppas på att hitta ett botemedel mot aids. Istället knyts förhoppningarna till att få fram bättre kombinationer av bromsmediciner, och att framställa ett vaccin som kan förebygga HIV-viruset. Ett sådant vaccin presenterades på måndagen av det amerikanska läkemedelsbolaget VaxGen på den internationella aidskonferensen. Det ska snart börja testas på 16 000 frivilliga i Thailand. Det är hittills det enda aidsvaccin som har kommit så långt i forskningsprocessen, men det lär dröja åtminstone fem år innan vaccinet kan börja användas. – Sedan kommer alla andra problem in i bilden: hur ska man administrera det här runt om i världen till alla som behöver det, vilka ska vaccineras om eller när ett vaccin finns, vad kommer det att kosta och vem ska betala notan. Det är sådana stora frågor som ventileras här hela tiden, säger Jan-Olof Morfeldt.
Gunilla Kinn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".