Folkpartiet manifesterade mot rasism

I Almedalen på Gotland var det på måndagen folkpartiets dag. Under dagen presenterade partiet flera förslag för skolan i framtiden, och på kvällen valde partiet att istället för ett traditionellt partiledartal göra en manifestation mot rasism.
Artisten Papa Dee sjöng, mot rasismen och inte för folkpartiet underströk han, och folkpartiledaren Lars Leijonborg anknöt till främlingsfientliga Dansk folkepartis annons i söndagens Dagens Nyheter. – Vi påmindes om igår (läs söndag) att det finns ett nordiskt brödraskap som är redo att skynda till sina svenska åsiktsfränders hjälp och med stora ekonomiska resurser hjälpa dem på traven. Det påminner om hur viktigt det är att vi andra också mobiliserar, att vi andra bjuder motstånd, sade Leijonborg. Han sade att det är inte invandrarna det är fel på, utan segregationen. En lite spritluktande man i publiken muttrade att Leijonborg tydligen glömt bort att två utlänningar precis styckat en man utanför Stockholm, men publiken var betydligt större än folkpartisterna är vana vid, troligen mer för Papa Dees skull än Lars Leijonborgs. Leijonborgs partikamrat Marit Paulsen sade att kampen mot rasisterna måste tas varje dag. – Vi står vid en korsväg, för kom ihåg att den goda vägen väljs på grillpartyt, i fikarummet, där vi finns som individer, som medborgare, sade Paulsen.
Fredrik Furtenbach

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".