Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fästingburen TBE ökar i Sverige

Publicerat torsdag 6 juli 2006 kl 05.30
TBE ökar.

Fallen av fästingburen hjärninflammation, TBE, har ökat i Sverige under senare år. Förra året drabbades 131 personer. Nyligen beslutade Åland att erbjuda gratis vaccination mot viruset. Nu vill Patientföreningen mot TBE och Borrelia att Sverige följer Ålands exempel.

– Risken att drabbas hårt är egentligen liten, men drabbar det hårt så kan det få enorma följder, säger Christer Edlund som sitter i föreningens styrelse.

Christer Edlund smittades av TBE efter ett besök på en ö utanför Nynäshamn sommaren 2003. Han fick en svår hjärninflammation och nu, tre år senare, är han fortfarande sjukskriven. Han lider av kramper, värk i huvud och leder, och har tal- och lässvårigheter.

Antalet fall ökar
Antalet fall av TBE har ökat i Sverige under de senaste åren. I slutet av 1990-talet anmäldes mellan 60 och 70 fall per år. Förra året drabbades 131 personer.

Förekomsten av TBE ökar också på flera andra håll i Europa. På Åland beslutade myndigheterna nyligen att alla över sju år ska erbjudas gratis vaccinering mot TBE. Tidigare har massvaccination också prövats i Österrike.

Christer Edlund tycker att Sverige ska gå samma väg.

– Just därför att det kan slå till så hårt, jag förstår inte varför man inte går ut och vaccinerar. Vi tycker att staten borde gå ut med subventionering av vaccinationen, säger han.

Inga planer i Sverige
Men i Sverige finns inga planer på någon allmän vaccination mot TBE. Enligt Socialstyrelsen är fästingviruset ett lokalt problem och därför en fråga för landstingen och de lokala smittskyddsenheterna.

Mest utsatta är de som bor i Stockholms län, men där anser landstinget att det skulle vara för dyrt att erbjuda gratis vaccin till hela befolkningen. Den första vaccinationen kostar ungefär 900 kronor och skyddet måste fyllas på var femte år.

I stället för gratis vaccination har Stockholms läns landsting valt att gå ut med information om vilka områden som är hårt drabbade.

Betalning måste ske ur egen ficka
Landstinget rekommenderar att de som bor i riskområdena vaccinerar sig, men betalningen måste alltså ske ur egen ficka.

– Vad man har diskuterat är att det skulle vara vissa områden, men där har man kommit fram till att det inte skulle vara nödvändigt, utan att det skulle bygga på den här informationen, säger Mona Insulander, smittskyddssköterska vid smittskyddsenheten i Stockholms län.

Men Lars Lindquist, överläkare vid enheten för infektions-sjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tycker att man bör fundera på att införa gratis vaccination till de som bor i riskområdena.

– I områden där sjukdomen är mycket vanlig borde man erbjuda vaccination, säger han.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".