Vattnet i Europa ska skyddas

Bekämpningsmedel, tungmetaller och övergödning - hoten mot Europas vatten är många, men nu ska vattnet skyddas. Till följd av ett ramdirektiv från EU får Sverige redan nästa år få en ny myndighet som ska förvalta vattenkvaliteten, och i framtiden kan industrin och i förlängningen också konsumenterna få betala för det vatten som de är med och förorenar.
Direktivet säger att alla EU-länder ska ha en gemensam politik och hålla en minimistandard när det gäller vatten. I Sverige kommer vi redan nästa år få en ny myndighet som ska övervaka hur vattenkvaliteten och resurserna bevaras. Att klara de nya kraven kostar förstås pengar. I flera andra länder gäller principen att företag betalar för nersmutsning och miljöförstörelse av vatten också betalar och allt talar för att det kommer att bli så också i Sverige. – Det är klart att en ambition från min sida är att hitta någon typ av avgiftssystem som innebär att den som förorenar också betalar eller vidtar en åtgärd. Man kan ju tänka sig att istället för att kontant så att säga betala sig från en skada blir man ålagd att eller kan rent av bli överens med myndigheten, avtala med myndigheten att man själv ska göra det som krävs för att föroreningen eller den här negativa effekten ska elimineras eller åtminstone begränsas, säger Joakim Ollén som utreder den nya vattenmyndigheten i Sverige. – Frågan är hur man sedan ska göra med administrationen i övrigt. Där finns ju ingen given betalare för det, det är ju på något vis alla vi som har glädje av bra vatten, och om man ska tänka sig någon generell vattenavgift för alla eller hur man ska lösa det, det är det bland annat som är mitt uppdrag att fundera över och presentera förslag till.
Ulrica Bengtsdotter, Studio Ett

Mer om det här i tisdagseftermiddagens Studio Ett i P1, kl 16.05
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".