IT-krisen drabbar också högskolor

Det är inte bara Ericsson och andra telekomföretag som lider av krisen för telekomindustrin. Även de svenska tekniska högskolorna har nu fått problem. Få studenter söker de utbildningar som riktar sig mot telekomsektorn och skolorna kommer inte att lyckas fylla utbildningarna. På en del håll är det så illa att flera ingenjörsprogram nu får ställas in.
– Det började mattas för två år sedan, och speciellt ifjol var det en kraftig nedgång nationellt på antalet som sökte IT- och systemvetenskapliga utbildningar. Vi drabbades av det också. I år har den där nedgången fortsatt, säger Gunnar Svedberg som är rektor på en av de värst drabbade högskolorna, Mitthögskolan. Mitthögskolan får nu lägga ned flera teknikutbildningar, och i till exempel Östersund och Härnösand har skolan beslutat att inte starta någon utbildning till Elektroingenjör i år, men det är inte bara Mitthögskolan som har problem att fylla sina teknikutbildningar med studenter. Växjö universitet till exempel har bara 14 förstahandssökande till 30 platser på ingenjörsprogrammet för trådlös och elektroteknik, och elektromobilprogrammet i Jönköping har bara lockat 16 personer att söka utbildningen i första hand. Humaniora in i teknikutbildningar Mitthögskolan, med säte i Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik och Östersund planerar nu att förändra sina teknikutbildningar. Mer samhällsvetenskap tror rektorn Gunnar Svedberg är något som kommer att locka fler till teknikutbildningarna. – Jag tror bland annat att mer av samhällsvetenskapliga och humanistiska inslag i naturvetenskaplig och teknisk utbildning ligger i tiden, är nödvändigt och samhället vinner på det också, inte bara det att vi får fler studenter, säger Svedberg. Program samkörs Även Blekinge Tekniska Högskola som marknadsfört sig hårt som telekominriktad får svårt att fylla utbildningarna i höst. Lösningen där blir att samköra olika program så mycket som möjligt, eftersom klasserna annars blir för små och lärarkostnaderna för höga. Men än är inte loppet kört, anser högskolans rektor Lars Haikola. Många studenter bestämmer sig inte för var de skall studera förrän i slutet av augusti och fram tills dess tänker han jaga studenter till sina teknikutbildningar. – Vi har informationsdriver och rekryteringsdriver i radio, tv och olika typer av tidningar som vi tror att vi når ungdomar med under sommaren. De studenter som på något vis har anmält sig till vår högskola kontaktas ofta personligen via telefon också utav andra studenter eller någon av våra rekryteringsmänniskor på högskolan, säger Haikola.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".