Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Japaner fortsätter spara trots bankkris

I Japan fortsätter människor att spara trots den gigantiska bankkrisen. Sparandet är nu så högt att utslaget på hela befolkningen är varje japan miljonär, och många banker vill inte längre ta emot insättningar.
I en av de skinande skyskraporna i Tokyo-stadsdelen Shinjuku har Mitzuho Bank ett av sina nyöppnade kontor. Mitzuho är en sammanslagning av tre av Japans största banker men starten i våras för denna bankjätte kunde ha varit bättre. Det började med att bankens 7 000 uttagsautomater inte fungerade, tiotusentals kunder debiterades dubbla belopp på sina bankkonton och miljoner överföringar blev aldrig utförda med drivor av obetalda räkningar som följd. Mitzuhos praktfiasko kan stå som en bild av tillståndet i den japanska bankvärlden. Lån som inte kunnat betalas tillbaka av konkursmässiga låntagare uppgår till astronomiska belopp och hotar hela banksystemet, men krisen till trots är det nu fullt med kunder inne i banken. Japanerna sparar som aldrig förr trots att bankräntan är nästan noll. Utslaget per capita är varje japan miljonär. Många av de japanska bankerna vill inte ha mer insättningar. Kontona drar bara kostnader, och kreditgivningen hålls på sparlåga med tanke på alla dåliga lån. Men bankkrisen verkar inte har trängt igenom till vanligt folk: – Jag har inte så mycket pengar att jag oroar mig, säger en ung man som just har uträttat sitt bankärende. Ingenstans är sparandet lika stort som i Japan. Folk sparar för en osäker framtid, men det finns också ett annat skäl, säger Kanichiro Hirata hos Swedbank i Tokyo. – Folk har sina pengar på banken, för det finns helt enkelt inga bra investeringsobjekt när ekonomin har stagnerat, förklarar Kanichiro Hirata, men sparandet har nu börjat motverkas av en ny trend. Deflationen har skapat prisfall på hus och lägenheter och många ungdomar lånar för att köpa bostad.
Börje Remdahl, Tokyo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".