Afrikas ekonomiska utveckling dyster

Ett år har gått sedan världens rikaste länder, G8, lovade förbättringar för länderna i Afrika. Men en rapport från Världsbanken visar att Afrikas ekonomiska utveckling har stannat, trots årtionden av bistånd och löften om skuldavskrivningar.

Vid mötet 2005 lovade ledarna bland annat att skriva av skulderna för 38 afrikanska länder och kanske också ta in fler länder i den gynnade gruppen.

Världsbankens rapport har ett längre tidsperspektiv när olika nyckeldata för Afrika jämförs med övriga världen.

Fem områden har studerats
Fem områden har studerats och det är handel, fattigdom, skulder, bistånd och välstånd. När det gäller handeln går jämförelsen tillbaka till 1953.

Världshandeln har ökat med nästan ofattbara siffror sedan dess. 1953 uppgick det totala värdet av all handel till ungefär 80 miljarder dollar, och 2004 var den siffran nästan 9 000 miljarder dollar, enligt rapporten.

Alla länder i världen har fått del av det välstånd som den ökande handeln ger, utom Afrika. För Afrika som kontinent har andelen av den totala världshandeln minskat hela tiden.

Värdet på råvaror sjunker
Huvudskälet är att den afrikanska handeln består av råvaror som kaffe, koppar och diamanter. Värdet på dessa varor har fallit i förhållande till varor som kläder och datorer, som många länder i Asien har specialiserat sig på, och Asiens andel av världshandeln har ökat mycket kraftigt.

Ett av förslagen från G8-länderna 2005 var att de rika länderna skulle öppna sina marknader för export från de fattiga länderna, till exempel från afrikanska bomullsodlare.

Rapporten konstaterar att inget har hänt och att det skulle krävas stora investeringar i hamnar och vägar och flygplatser för att Afrika ska kunna öka exporten.

Vad gäller fattigdomen sker inga framsteg alls i Afrika söder om Sahara när det gäller att nå upp till FN:s millenniemål för ekonomisk utveckling fram till 2015.

Antalet fattiga människor ökar
Antalet fattiga människor i Afrika har ökat det senaste årtiondet med en tredjedel, medan utvecklingen har gått åt motsatt håll i Indien och Kina. Där har fattigdomen minskat.

I Afrika saknar över 300 miljoner människor tillgång till rent vatten och 450 miljoner saknar bra hälsovård. Nästan ett av sex afrikanska barn dör före fem års ålder.

Enligt Världsbanken krävs ökat bistånd för att komma till rätta med fattigdomsproblemen.

Biståndet minskade under 1990-talet
Just biståndet har minskat till Afrika under 1990-talet, mest beroende på den omfattande korruptionen som har hållit tillbaka mycket av biståndet från Väst.

De afrikanska länderna skuldsättning hänger ihop med biståndet och Världsbankens rapport visar att många av länderna har så stora skulder att merparten av exportinkomster och statsbudgetar belastas hårt för att klara räntor och amorteringar.

G8-löftena om skuldavskrivningarna är starkt kopplade till inhemska ekonomiska reformer som hittills bara hälften av de 38 fattigaste länderna har kunnat leva upp till.

Ekonomiska utvecklingen går bakåt
Så sammanfattningsvis visar Världsbankens rapport att den ekonomiska utvecklingen i Afrika går bakåt.

Mätt i termer av välstånd finns många av världens allra fattigaste länder i Afrika söder om Sahara, med en genomsnittsinkomst per capita på 600 dollar per år.

Visserligen har tillväxten i snitt legat över fem procent och det är tillräckligt för att väga upp befolkningsökningen, men bakom genomsnittssiffran döljer sig en annan bild.

Där finns oljexporterande länder med snabb ekonomisk tillväxt och välståndsökning, men där finns också länder som inte har någon tillväxt alls.

Två länder, Sydafrika och Nigeria, svarar för nästan hälften av Afrikas BNP. Medan Schweiz med sju miljoner invånare i Europa, har en BNP, en produktion per invånare, som motsvarar övriga Afrika, med 726 miljoner invånare.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".