Förslag om sänkta löner för att rädda jobb

Sänk lönen för att rädda jobben. En sådan möjlighet vill industriarbetsgivarna i Teknikföretagen få in i ett nytt kollektivavtal 2007. En sådan här klausul finns redan i industriavtalen i Tyskland.

Nu är det dags för Sverige att följa efter, anser Karl Olof Stenqvist, förhandlingschef för Teknikföretagen.

– Detta är en medveten nedgradering av avtalet av de lokala parterna. Man gör det medvetet för att uppnå någonting annat. Det man vill uppnå handlar ofta om överlevnad eller att man har ett investeringsbeslut från arbetsgivaren som en motprestation från de anställda, säger han.

Det är vad arbetsgivaren vill. Vad tror du att facket vill?

– Det tyska facket har accepterat den här modellen. Vi vet att det pågår diskussioner även i den svenska fackföreningsrörelsen om den här frågan. En enkätundersökning i Dagens arbete visade att 30 procent av de anställda vill ha den här möjligheten. Att som ett alternativ till nedläggning få sämre lön, säger Karl Olof Stenqvist.

Kravet på en klausul i ett nytt centralt kollektivavtal skulle beröra 700 000 personer inom industrin. 

Ett avtal som hittills ofta har varit vägledande för andra fackförbund i Sverige. I Tyskland finns det en lång rad företag där de lokala facken självmant begärt sämre arbetsvillkor för att rädda jobben när bolagen hotat med att flytta produktionen till länder med lägre lönekostnader. 

Är då lönerna för höga även i Sverige?

– Det är olika. Vissa företag har det tungt på lönesidan. Andra kan betala bra löner. Vad vi ser är att lönespridningsbehovet blir större och större. Det handlar inte bara om löner utan även arbetstidsfrågan, där behöver man också flexibilitet, säger Karl Olof Stenqvist.

Ska den här nya lönen kunna bli hur låg som helst för att företaget ska överleva?

– Det här fodrar att de lokala parterna är överens, alltså företaget och den lokala fack-klubben. Jag tror inte att vi kommer att hamna på de extremlåga nivåerna, det finns spärrar i det här, säger han.  

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".