Får inte spolas ned.

Nya regler för avlivning av smådjur

På torsdagen presenterar Djurskyddsmyndigheten nya regler för hur smådjur ska avlivas. Myndigheten vill reglera vilka avlivningsmetoder som får användas och förhindra olämpliga sätt att avliva djuren på.

– Vi har fått signaler både från djurskyddsinspektörer och olika organisationer om att man avlivar djur på felaktiga sätt, säger Folke Cerenius är veterinärinspektör  på Djurskyddsmyndigheten.

I dag finns inga tydliga regler för hur smådjur ska avlivas. Ofta spolas små reptiler ned i toaletten. Hamstrar dränks och kaniner slås i huvudet.

Regler för hund och katt
Tidigare har det funnits regler för hur hund och katt ska avlivas, men den nya regeln innefattar också gnagare och reptiler. Till exempel blir det förbjudet att avliva en kanin över ett kilo med slag i huvudet.

– Nu får vi ett regelverk där man ställer krav på att bedömning och avlivning ska ske på vissa vedertagna sätt, säger Folke Cerenius.

Positiva reaktioner
I en djuraffär i Stockholm trängs fåglar, hamstrar och fiskar. Åtta åriga Elin har väntat länge, men nu har hon äntligen fått sitt marsvin och namnet är redan klart.

– Molly, ska den heta, säger hon

Sara Häggström arbetar i djuraffären och hon tycker att de nya reglerna är bra.

– Just nu vet inte folk hur de ska göra. Alla djur är lika mycket värda, så länge det är vid liv ska det handskas med respekt och det ska må bra och då spelar det ingen roll om det är en råtta eller hund, säger hon.

Hur ska ni se till att det här efterlevs?

– I första hand genom information om hur man ska gå till väga. Vi kommer självklart att arbeta nära med branschens olika organisationer, säger Folke Cerenius på Djurskyddsmyndigheten.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".