Oenig HD fällde männen.

HD fäller fyra män för homohets

Högsta domstolen dömde fyra män för hets mot folkgrupp, efter att ha delat ut flygblad med hårda angrepp mot homosexuella. Därmed ändrades hovrättens tidigare friande dom.

– Vi tycker att domen i sig, i det här enskilda fallet, är bra och att det är rätt att de blir fällda, säger Anna-Karin Skantz som är vice ordförande i RFSL.

De fyra männen delade under slutet av 2004 ut flygblad utanför Staffanskolan i Söderhamn med texter om homosexualitet som orsak till aids och främjande av pedofili.

Tingsrätten dömde männen och ytterligare tre män för hets mot folkgrupp till fängelse, skyddstillsyn respektive dagsböter.

Åke Green friades
Domen överklagades sedan av de fyra männen till hovrätten, som ogillade åtalet och helt friade männen, med hänvisning till det uppmärksammade målet där pastor Åke Green, åtalad för just hets mot folkgrupp friades.

Nu har alltså Högsta domstolen valt att fälla. Tre män döms till villkorlig dom och dagsböter och en 19-åring döms till skyddstillsyn.

Men Hd:s domare var inte eniga, två av tre ville fria. Domarna vill inte uttala sig i radio om fallet.

Stärkt skydd för homosexuella
Sven-Erik Alhem, överåklagare och expert på hatbrott anser också han att domen är positiv för homosexuella.

- Skyddet för de homosexuella, som är en utsatt grupp idag, har förstärkts genom dagens dom. Nu är det inte fritt fram från den politiska arenan att komma med utfall mot de homosexuella som grupp, säger han.

För RFSL är domen välkommen. Men Anna-Karin Skantz anser att domen innebär en otydlighet om vilket skydd homosexuella egentligen har.

- Det ger ett blandat budskap. Det säger att lagen inte är konsekvent och att den behöver ses över. Det här säger någonstans att det beror lite på vem du är. Vi som är homo- och bisexuella vet ju inte vad som gäller riktigt, säger hon.

Inskränkning av yttrandefriheten
Sven-Erik Alhem anser att dagens beslut innebär att domen mot Åke Green minskar i betydelse, men att domen innebär en inskränkning på yttrandefriheten.

– Den är något inskränkt. Det är inte fritt fram att säga precis vad man vill i alla situationer. Den ska vara begränsad så lite som möjligt men här kunde man möjligen ha fått en alltför stor yttrandefrihet som skulle varit till men för homosexuella och andra utsatta grupper, säger Sven-Erik Alhem.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".