Oron ökar mellan Ryssland och Georgien

Klyftan mellan Ryssland å ena sidan och Georgien och USA å den andra vidgas nu dag för dag. I slutändan hotar återigen instabilitet och i värsta fall inbördeskrig i Georgien.

USA kommer att stödja Georgien i sin kamp för frihet, det sade Georgiens president Micheil Saakasjvili direkt efter sitt möte med den amerikanske presidenten George Bush.

Georgien på väg in i Nato
Under det pågående USA besöket har George Bush lovat att Washington kommer att göra allt man kan för att övertyga Nato:s medlemmar om att låta Georgien få medlemskap inom Nato så snabbt som möjligt.

Det är något som Ryssland motsätter sig. Och som inte minst ses som ett hot av de georgiska utbrytarregioner Abchazien och Sydossetien. Två utbrytarregioner som vill vara självständiga från Georgien eller ingå i Ryssland.     

Konflikten med på agenda för G8-mötet
Konflikterna i Georgien kommer att diskuteras vid nästa veckas G8 möte då den ryske presidenten tar emot ledarna från världens sju rikaste länder i ryska S:t Petersburg.

Inför det mötet tornar en hotbild fram där den georgiska centralregeringen och utbrytarregionernas ledare alltmer talar om en ny väpnad konflikt i Georgien.

Centralregeringens försvarsminister har till och med öppet deklarerat att han tänker avgå från sin post om inte Georgiens försvarsmakt kontrollerar Sydossetien före årets slut. 

Georgiens försvar rustas upp
På torsdagen påbörjade Georgien bygget av landets mest moderna militärbas som förläggs alldeles vid gränsen till Sydossetien. Den georgiska armen har utbildats och utrustats av USA under de senaste åren.

Ryssland å sin sida har i praktiken öppnat gränsen mellan de båda utbrytarregionerna och Ryssland. Medborgarna i Abchasien och Sydossetien har dessutom erbjudits ryska pass trots att Ryssland inte har erkänt dessa båda regioner som självständiga. 

Georgien kritiseras för bristande demokrati
Från EU:s sida har flera länder på senare tid uttryckt sitt stöd för Georgien, men samtidigt kommer allt mer anklagelser om att den nya regeringen och presidenten inte gjort tillräckligt i fråga om demokratiutvecklingen i landet.

En del människorättsorganisationer anklagar Georgiens ledning för att till och med ha förvärrat situationen i vissa hänseenden.  

Men Georgien är viktigt för väst och Ryssland, inte minst med tanke på att landet är ett transitland för oljan och gasen från de olje- och gasrika länderna i Kaukasien och forna sovjetiska centralasien.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".