Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grönt förslag om invandring.

Centerpartiet vill införa green cards

Centerpartiet vill att fler människor ska komma till Sverige för att jobba. Ett av många förslag i ett program som partiet presenterade på torsdagen är att Sverige ska ta efter Canada och USA och införa så kallade green cards.

Personer i andra länder ska få tillstånd att stanna i Sverige för att söka arbete här, anser partiet.

– I de länder där man har både arbetsinvandring och asylinvandring så har man en bättre integration, Kanada är ett tydligt exempel på det. Då vill vi gärna öppna upp Sveriges gränser för människor som har specialkompetenser och som särskilt vill komma till Sverige, säger centerledaren Maud Olofsson.

Sverige har ju problem med sin arbetslöshet, hur vet du att det här systemet fungerar just i Sverige?

– Vi måste lära av andra länder, och det är det vi försöker diskutera på vårt seminarium idag. Vi måste bli bättre på att få människor i arbete, vi måste öppna upp vår arbetsmarkand.

20 000 personer ska kunna komma till Sverige på green cards, menar centern. Det handlar om personer som inte fått löfte av en arbetsgivare om jobb, men som har egenskaper som gör att de borde kunna få jobb här, de har till exempel en lämplig ålder, utbildning och erfarenhet.  

Flera förslag
Centern har också en rad andra förslag för att öka arbetskraftsinvandringen. Partiet vill att utländska studenter som studerat här ska få det lättare att stanna när utbildningen är klar.

Partiet vill också att den som haft permanent uppehållstillstånd i tre år ska få bli svensk medborgare.

Dessutom öppnar partiet för att införa ett invandringsmål för att driva på arbetskraftsinvandringen.

En procent av befolkningen
Varje år skulle Sverige ta emot motsvarande en procent av befolkningen. Det motsvarar i idag ungefär 90 000 personer.

Siffran skulle gälla asylsökande och arbetskraftsinvandring sammanlagt. Var på arbetsmarknaden de här personerna skulle få jobb kan inte Maud Olofsson säga.

– Ibland har man en känsla av att det finns en viss mängd jobb som man fördelar rättvist mellan medborgarna, sanningen är den att vi får precis så många jobb som vi förmår att tänka ut. Jag vill ha flera hjärnor och tankar som kan användas för att skapa de här nya jobben, säger hon.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".