Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lag om Schengenregister ses över

Polisen kommer att se över den lag som innebär att gästhamnar, hotell och campingplatser bland andra ska registrera alla utländska gäster.
Lagen som trädde i kraft förra året är en del av Schengenavtalet, men som Ekot tidigare har rapporterat så har många av de berörda inom turistnäringen svårt att i praktiken följa de nya reglerna. I höst ska nu Rikspolisstyrelsen se över lagen och föreslå ändringar i den. - Vi märkte redan förra året, som då var första säsongen i Schengensamarbetet, att det fungerade väldigt varierat över landet, säger Leif Ahlabo, ansvarig för gränskontrollfrågor vid Rikspolisstyrelsen. Tycker du att lagen fungerar som det ser ut idag? - Nej det gör den ju inte. Den fungerar bara delvis bra idag så att någonting måste göras åt det. De uppgifter som hotell, vandrarhem och campingplatser registrerar sparas i tre månader. Där kan polisen söka efter misstänkta och försvunna personer. Men företrädare för hotell och campingbranschen är kritikska till de nya reglerna som innebär en hel del pappersarbete. På Ängby camping i västra Stockholm är det nu högsäsong med runt 700 gäster per dygn. En majoritet av dem är utländska besökare. Olle Juvas är föreståndare för campingen och han är kritisk till den nya lagen: - Det innebär ofta en hel del merarbete. Vi ska ta personnummer och namnteckning av gästerna när de checkar in eller checkar ut. Vad tycker du om det? - Jag tror att det är verkningslöst. Jag tror att det är svårt att hitta någon på de grunderna, säger Olle Juvas. Branschorganisationen Sveriges Hotell och Restaurangföretagare krävde nyligen i ett brev till justitieminister Thomas Bodström att lagen måste utvärderas. Organisationen uppger att deras medlemmar har registrerat 3,5 miljoner utländska gäster och man frågar sig nu till vilken nytta. De hotell, campingplatser eller gästhamnar som bryter mot lagen och struntar i att registrera besökare riskerar varken böter eller fängelse. Men under hösten kommer Rikspolisstyrelsen att utvärdera lagen och föreslå förändringar. – Frågan är då vad man ska göra. Det beror på vilken nytta vi har av att ha det här regelverket. Vad ser du som lösningen. Skulle det vara en skärpt lagstiftning eller förändrade regler? – Om vi kan komma fram till att nyttan av det här regelverket är tillräckligt stor menar jag att detta ska kompletteras med möjligheter för oss att vidtaga sanktionsåtgärder för den som absolut inte följer någonting av det, säger Leif Ahlabo, ansvarig för gränskontrollfrågor vid Rikspolisstyrelsen.
Rebecka Svensén

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".