1 av 3
Lovade kraftag mot fattigdomen.
2 av 3
Bono inte helt nöjd.
3 av 3
Hiv-satsningen har uteblivit.

Ett år sedan G8-löften mot fattigdom

20070706. Det är nu ett år sen G8-länderna i Gleneagle i Skottland lovade krafttag mot fattigdomen i framförallt Afrika. Initiativet kom från den brittiske premiärministern Tony Blair och applåderades över hela världen. Den internationella rockeliten mobiliserades och rockgalor arrangerades över hela världen.

Initiativet bejublades, man talade högstämt om ett historiskt beslut.

En kombination av skuldavskrivningar, bistånd och friare handel utlovades. Fattigdomen skulle med dessa kraftfulla insatser för evigt förpassas till historieböckerna.

Det var synbart nöjda ledare för de rikaste länderna i världen som på sitt möte i skotska Gleneagle den 7 juli i fjol presenterade paketet.

Betyget både ris och ros
Nu, ett år senare blir betyget både ris och ros. Bono, en av rockmusikens förgrundsgestalter och en oförtröttlig aktivist summerar det gångna året med ett blandat betyg:

-På det hela taget, blir det ett ”bravo” när det gäller skuldavskrivningar, ett halvt ”bravo” när det kommer till biståndet, säger rock-artisten Bono. Men, när vi ser på utvecklingen inom handeln så utbringar vi ett fyrfaldigt ”bu”, säger han.

Lobbygruppen DATA (Debt, Aids, Trade Africa Group) som Bono och hans landsman Bob Geldof ligger bakom, publicerade i slutet av juni en rapport där G8-ländernas löften synats.

Positiv utveckling i vissa länder
Rapporten visar att skuldavskrivningar i länder som Mocambique och Tanzania redan har fått positiva effekter. De frigjorda resurserna har använts för att öka satsningar på utbildning, aids-bekämpning och hälsovård.

Men, löftena om ett kraftigt höjt bistånd kommer på skam, liksom satsningen på hiv/aids.

Sämst har löftena på handelsområdet uppfyllts. De havererade förhandlingarna inom Världshandels-organisationen, WTO, finns inget försvar för säger kritikerna.

Öppna marknader skulle göra skillnad
De rika länderna slår vakt om sina intressen och utvecklingsländerna får betala notan, säger kritikerna.

Att slopa skyddstullar och öppna marknader för afrikanska producenter skulle göra stor skillnad för Afrika. Inget av detta har hänt, istället har förhandlingarna strandat och USA och Europa fortsätter att skydda sina bönder med subventioner och skyddstullar.

– Fattigdom är ingen akademisk fråga, säger John Kamau, kenyansk journalist. Fattigdom kan elimineras om det bara finns politisk vilja.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".