Konstgjord ö lockar oväntade gäster

Mitt i Öresund ligger en av Europas största konstgjorda öar. Ön Pepparholm har blivit ett gigantiskt biologiskt laboratorium där naturen bestämmer.

Från att för sex år sedan varit en karg och steril nollpunkt visar nu en ny inventering 440 olika växtarter och senast en unik skalbagge som sällar sig till listan av giftspindlar och andra utrotningshotade arter som trivs på ön.

Växter från hela världen samsas med trädgårdsrymlingar från båda sidor sundet.

Många olika fågelarter
Ett ensamt körsbärsträd har slagit rot och utmanar tillvaron mellan dubbelspåren och en exklusiv samling fåglar har gjort Pepparholm till sitt hem.

– Vi har ständigt intressanta fåglar som och småtärnor, silvertärnor, det är tecken på att det är ett gott naturområde, säger Hans Orth, som är miljökoordinator på Öresundsbrokonsortiet.

Fyra kilometer lång och 400 meter bred, Pepparholm har också blivit jaktmark för havsörn och pilgrimsfalk.

Forskare från både Sverige och Danmark har nu inlett ett samarbete för att kartlägga ön.

Lars Jonsson vid högskolan i Kristianstad är expert på spindlar och letar efter en av öns nya invånare: den giftiga amerikanska luffarspindeln:

– Här är ett nät som antagligen är från den här luffarspindeln, men de är inte sådär himla lätta att hitta, nu är de små också, säger han.

Oväntade arter
Nya arter dyker upp som inte borde trivas på Pepparholm och biologerna får tänka om. Pepparholm är på många sätt unikt.

– Det är ju sådana här överraskningar, som denna spindel, som inte bör vara här. Arterna uppträder inte på det sätt man är van vid, säger Lars Jonsson.

– Man är van vid att de finns på en inbestämd miljö, och så finns de i en annan miljö. Detta är ett stort biologiskt experiment, och det ger rätt mycket information som man inte hade fått på annat sätt.

Jens Ericson, Ekot Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".