Hemvärnet vidtar inga direkta åtgärder

Hemvärnet vidtar inga omedelbara åtgärder efter skottlossningen i Täby i söndags då en 21-årig hemvärnsman sköt en ung kvinna och sedan tog sitt liv.

Reglerna för antagning till hemvärnet ska bli tuffare, men att samla in vapen från hemmen till centrala förråd är inte aktuellt.

– Att genomföra några omedelbara åtgärder just nu är inte aktuellt. Däremot behöver vi se över regelverket och förvaringsbestämmelser. Det är min absoluta strävan att den händelse som har inträffat inte ska kunna hände igen, säger sa Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.

Men det måste väl kunna inträffa igen om ni inte gör något nu?

– Ja, det är naturligtvis så att det skulle kunna hända i morgon bitti. Men det här är en mans verk och det ska vi inte diskvalificera de andra 29 900 för.

Debatten om hemvärnssoldaters behov av att förvara vapen i hemmet blossade upp igen efter söndagens skottdrama i Täby norr om Stockholm.

Men det blir alltså ingen uppsamling av vapen från hemmen till förråd just nu. Vapenförvaringsfrågan måste vara grundad på lokala förhållanden, enligt rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.

Den utredning som sjösattes på torsdagen ska vara klar den 31 augusti. Förutom vapenfrågan synas hemvärnssoldaters deltagande i övningar och hur 21-åringen i Täby kunde ha ammunition i hemmet.

En viktig del är antagningen till hemvärnet.

– Det innefattar registerkontroll och det innefattar kontroll genom kommunens försorg, bland annat besiktning av bostad. Men också en viktig del som gör personbedömningen och där kommer vi att forcera ett arbete med handledning för den som gör intervjuerna, säger Roland Ekenberg.

Kan man säga att det kommer att bli tuffare krav för att bli hemvärnssoldat?

– Det är redan i dag tuffa krav, men vi vill gå ner mer på djupet för att säkerhetsställa att vi får de rätta männen och kvinnorna som är med i hemvärnet.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".