Flera dödade efter stridigheter i Gaza

Uppdaterad 19:30
De israeliska marktruppernas inmarsch i Gaza som inleddes på onsdag kväll blir allt blodigare. Minst tolv palestinier och en israelisk soldat har dödats och ett trettiotal har skadats sedan de israeliska soldaterna trängde in i Gazaremsans norra del.

De israeliska stridsvagnarna har mötts av palestinier med bland annat pansarbrytande vapen som har försökt hindra inmarschen.

Många invånare i området har flytt eller förskansat sig inomhus för att komma undan striderna, men bland de dödade uppges åtminstone en vara civilperson.

Det kommer hela tiden rapporter om fler strider och fler dödade.

I södra Gaza har två palestinier dödats och tolv skadats i en flygattack i staden Khan Yunis. Av de tolv skadade är flera civilpersoner.

Israel har åter kontroll över gamla bosättningar
De israeliska trupperna har bland annat trängt in i tre före detta israeliska, numera helt raserade, bosättningar i norra Gaza.

Det är därifrån man tror att palestinska raketer skjuts iväg mot mål i Israel. Två raketer har tidigare i veckan nått kuststaden Ashkelon med över 100 000 invånare.

Ingen människa skadades av raketerna men det är de här träffarna som har utlöst det israeliska markanfallet.

Bosättare vill återvända
En grupp högerextrema judiska bosättare kräver nu att få återvända till och bygga upp de raserade bosättningarna som på torsdagen intogs av israeliska soldater.

Bosättarna tvingades därifrån förra året då Israel beslöt att evakuera alla israeler, både bosättare och soldater, från Gaza.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".