Högerkandidaten Calderon vann i Mexiko

I Mexiko är det nu klart att högerkandidaten Felipe Calderon fick flest röster i presidentvalet i söndags. Men resultatet ifrågasätts av hans motståndare.

Calderons segermarginal var hårfin och vänsterns kandidat Andres Manuel Lopez Obrador har redan deklarerat att han inte accepterar resultatet. Lopez Obrador kräver nu att alla röster räknas om, en för en.

Medan Felipe Calderons anhängare börjat fira segern på gatorna i Mexico City, så manade Lopez Obrador sina anhängare att samlas på det stora torget El Zocalo på lördag för att kräva att alla röster räknas om.

Det kan tyckas som ett överdrivet krav, en tredje rösträkning, men riktigt så är det inte.

Alla röster räknades inte om
Den officiella rösträkningen som inleddes på onsdagen innebar inte att alla enskilda valsedlar räknades ännu en gång, utan att kopiorna av det protokoll som upprättades över varje valurna under den första rösträkningen och som då undertecknades av valfunktionärer och partidelegater undersöktes och jämfördes med varandra.

I de fall det förekom några misstankar om oegentligheter öppnades förpackningen med valsedlar och alla röster räknades om, en för en.

Om inte så adderades bara valurnans röstsumma till de övriga.

Kräver en omräkning av all valsedlar
Men vad Lopez Obrador nu kräver är alltså en omräkning där alla valsedlar, en efter en, ska räknas om, alldeles oavsett misstankar om oegentligheter eller inte.

Ett krav som kan leda till en svår politisk kris, men också till att legitimera ett val där det bara skiljer en halv procent mellan de två främsta kandidaterna.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".