Stigande dödssiffror i strider i Gaza

Den israeliska arméns inmarsch i den norra delen av Gazaremsan skördar hela tiden fler dödsoffer. Minst ett 20-tal palestinier och en israelisk soldat har dödats det senaste dygnet.

De israeliska marktrupperna som på onsdagen började rulla in över gränsen mot Gaza har mötts av palestinier beväpnade med automatvapen och pansarraketer.

På flera håll har strider brutit ut och många invånare i området har flytt eller förskansat sig inomhus för att komma undan striderna.

Anfaller från luften
Israel har också satt in stridsflyg som under sina anfall har dödat inte bara motståndsmän utan också flera civilpersoner. Sammanlagt uppges ett 50-tal palestinier ha skadats under striderna.

Den Hamasstyrda regeringen har på torsdagskvällen uppmanat alla palestinier att delta i kampen mot den israeliska invasionen som utlöstes av att palestinska hemmagjorda så kallade Kassamraketer tidigare i veckan lyckades nå fram till staden Ashkelon strax norr om Gaza.

Ingen människa skadades, men för att stoppa raketbeskjutningen har de israeliska trupperna trängt in i tre före detta israeliska, numera helt raserade, bosättningar i norra Gaza. För det är bland annat därifrån man tror att da palestinska raketerna skjuts iväg.

Vill rädda soldat
Israelerna försäkrar att de inte tänker stanna kvar i Gaza längre än nödvändigt.

– Vi tänker inte sjunka ner i Gazaträsket. Men först skall hotet om fler palestinska raketer avvärjas och en av palestinierna kidnappad israelisk soldat räddas, säger försvarsminister Amir Peretz.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".