al-Qaidavideo hotar med fler terrordåd

Lagom till den första årsdagen av terrordåden i London har det kommit en video från terrornätverket al-Qaida med en av de fyra brittiska självmordsbombarna. Terrordåden i London var bara början säger han i inspelningen.

– Det ni har bevittnat är bara början på en serie attacker som kommer att bli allt värre tills ni drar tillbaka era styrkor från Irak och Afghanistan och slutar ge ekonomiskt och militärt stöd till Amerika och Israel, säger Shehzad Tanweer i videon.

Shehzad Tanweer från Leeds sprängde sig själv och dödade sju medpassagerare vid Aldgates tunnelbanestation förra året.

Inspelad i Pakistan
Han talar bred Yorkshiredialekt men är dubbad till arabiska. Inspelningen med honom gjordes troligen för ett och ett halvt år sedan, när han och ledaren för de fyra brittiska självmordsbombarna, Mohammed Siddique Khan, var på sitt sista besök tillsammans i Pakistan och troligen hade kontakt med folk från al-Qaida.

Det här är en propagandavideo, noggrant timad och hopsatt för maximal effekt just när London förbereder sig för att minnas sina döda.

Kommenteras inte
Att döma av hänvisningar på bandet till en polisrazzia i östra London för en månad sedan har det mediamedvetna al-Qaida satt ihop videon under de senaste veckorna.

Med på den finns också al-Qaidas andreman Ayman al Zawahiri, bilder från ett träningsläger och en hand som ritar en cirkel runt centrala London på en karta.

Från regeringshåll i Storbritannien är den enda kommentaren att man inte bevärdigar såna försök till manipulation med en kommentar.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".