Ohlys tal om feminism drog mest applåder.

Ohly krävde svar om vapenexporten

Under sitt tal i Almedalen krävde Lars Ohly bland annat besked av alla partier var de står i frågan om vapenexport. Han tycker att de svenska reglerna för vapenexport är ett hyckleri och begär att regeringen ska komma med ett förslag hur reglerna ska skärpas.

– Stopp för krigsmaterielexport till krigförande stater och avbryt det militära samarbetet med Israel! sa Lars Ohly i sitt tal.

Han inledde talet med frågan om vapenexporten, en fråga som han menar stötts och blötts i åratal utan att komma framåt. Den utredningen som kom för ett och ett halvt år sedan ligger fortfarande på regeringens bord.

Ingen annans ansvar
Lars Ohly sa att han förstod att industrins framtid är tätt sammanflätad med hur restriktiv den svenska vapenexporten är.

– Det gäller säkert inte alla delar av den svenska krigsmaterielproduktionen, men det finns delar av den som sannolikt skulle flytta om vi hade ett starkare regelverk. Det gör inte att vi kan fråntas ansvar för hur vi agerar.

– Det är ingen annan än vi som har ansvar för hur vi agerar, och det ansvaret ska vi ta genom att inte exportera vapen till krigförande länder eller länder där omfattande brott mot mänskliga rättigheter, tortyr och övergrepp förekommer, säger Lars Ohly.

Löner, bistånd och kvinnor
Förutom vapenexporten talade Lars Ohly i sitt tal bland annat om att en borgerlig regering kommer leda till lönedumpning och låglönejobb, han sa sig att han var stolt över att biståndet återställts till en procent av BNP, han talade om klimatförändringarna och att Sverige måste bort från beroendet av fossila bränslen.

Men varmast applåder fick Lars Ohly han när han påminde om att vänsterpartiet är ett feministiskt parti, och när han hävdade att de borgerliga partierna inte är det:

– Det är skamligt att ni inte ser den underordning som kvinnor drabbas av, inte talar om den och inte är beredda att bekämpa den. Vi behöver en regering och en riksdagsmajoritet som tar kvinnors frågor på allvar och ser till att bekämpa mäns överordning och kvinnors underordning, sa Lars Ohly.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".