Invandrade c-kandidater får extra valpeng

Centern kommer att erbjuda alla sina kandidater med rötter utanför Norden pengar till att driva personvalskampanj inför valet.

Partiet har tagit intryck av Ekots rapportering om att invandrarna fortfarande är sällsynta bland partiets kandidater.

– För oss är det ju oerhört viktigt att människor med invandrarbakgrund på våra listor kan genomföra en bra valrörelse, och vi går därför in och stöttar personvalskandidaterna med 10 000 kronor per kandidat för att kunna göra en bra valrörelse oavsett vilken lista man står på eller vilken plats man har på listan, säger partisekreteraren Jöran Hägglund.

Vad hoppas du att det ska leda till?

– Att fler kandidater ska kunna göra en bra valrörelse, kunna utnyttja möjligheterna som personvalet ger och också få en chans att synas och driva valrörelse även om man står rätt långt ner på listan.

Invandrarna i centern har blivit fler, men fortfarande finns inget annat riksdagsparti som har så låg andel invandrare på sina listor som centern.

I riksdagsvalet i höst är sex procent av centerns kandidater födda utanför Sverige. I kommunvalet är det bara fyra procent som är födda utomlands.

Centrala pengar
För att hjälpa de få kandidater med invandrarbakgrund som partiet har skjuter alltså centern centralt till 10 000 kronor till alla kandidater med utomnordisk bakgrund.

Dessutom ska partiet bidra med pengar till lokala avdelningar som vill satsa på kontakt med invandrade grupper, genom till exempel lokalt informationsmaterial.

Utformningen av det här stödet har påskyndats av Ekots rapportering, säger Jöran Hägglund. Tanken med stödet är också att markera för partiets avdelningar ute i landet hur viktiga kandidaterna med invandrarbakgrund är, säger han.

– Vad vi vill göra med det här är att visa från centralt nivå att människor med invandrarbakgrund är oerhört viktiga och betydelsefulla. De ska ha en rejäl chans att slå sig in och också få en bra plats, säger Jöran Hägglund.

Ekot och andra har rapporterat i början på sommaren om att centern har väldigt ont om invandrarkandidater. Vilket samband har den här satsningen med den rapporteringen?

– Den rapportering som gjordes i det här valet och inför förra valet har spelat roll, det ska jag säga. Vi har blivit påminda om problemet, och vi vill visa vår egen organisation att vi tar det här på största allvar.

Hur kommer ni att göra i framtiden nu när det gäller invandrarrepresentation på era listor?

– Det viktiga är att vi måste se till att vi fortsätter att bredda kontakterna och ser över på vilket sätt vi rekryterar nya människor, särskilt inför valen, och också lyfter fram dem och ger dem bra förutsättningar att driva personval och kunna bli invalda, säger Jöran Hägglund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".