Utredningar om kvinnovåld ska bli bättre

Anmälningarna om familjevåld ökar. Men enligt åklagarmyndigheten är det för få fall som leder till åtal. Därför ska tolv åklagare under hösten utbildas till så kallade relationsvåldsspecialister. Målet är bättre utredningar, fler åtal och fler fällande domar.

– Det är svårt att det nästan aldrig finns några vittnen och oftast står ord mot ord. Är det så att anmälan sker i efterhand ökar de här svårigheterna, säger Lisbeth Johansson överåklagare vid utvecklingscentrum i Göteborg.

Förra året ledde bara var tredje misstanke om kvinnovåld, där gärningsmannen och offret var bekanta, till lagföring, det vill säga åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse.

Skillnader i olika delar av landet
Dessutom är skillnaderna mellan olika delar av landet är stora. I Stockholm och Malmö lagfördes bara drygt var fjärde person misstänkt för kvinnovåld. Det kan jämföras med Östersund där vartannat fall ledde till åtal eller strafföreläggande.

För att få bukt med problemet ska åklagarmyndigheten nu anställa tolv åklagare som ska fungera som relationsvåldsspecialister. Alla ska utbildas inom familjevåld och sexualbrott.

Experterna kommer inte att handlägga enskilda ärenden, i stället ska de fungera som ett stöd åt både polis och andra åklagare. De ska hålla kontakter med berörda myndigheter och organisationer och sprida kunskap om hur man bäst kan säkra bevis och höja kvaliteten på brottsutredningarna.

Kartlägger arbetet
Åklagarmyndigheten kommer också att kartlägga hur de olika åklagarkamrarna jobbar med familjevåld för att se vilka faktorer som kan påverka åtalsfrekvensen.

– Det finns på sina håll i landet olika projekt som bedrivs för att öka lagföringen och höja kvalitén i utredningarna. Det gäller att samordna detta för att se vad som har lyckats bäst och se vart det finns metoder som man kan använda, säger överåklagare Lisbeth Johansson.

Målet är att landets alla 35 åklagarkamrar ska få en åklagare som är specialiserad på våld inom familjen. Men i ett första steg handlar det alltså om tolv åklagare som kommer att vara på plats i oktober.

Lina Ploug är ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige. Hon tycker att satsningen är ett steg i rätt riktning.

– Vi vet ju att det är väldigt få av de här anmälningarna som går till åtal. Då är det väldigt bra att man tagit till sig den kritiken och den diskussionen och faktiskt vill satsa på att anställa fler med specialkompetens, säger hon.

Men än så länge har åklagarmyndigheten inte fått några extra pengar för satsningen. Enligt Lisbeth Johansson kommer tidsbristen vara ett fortsatt problem.

– Ett tätare samarbete och en bättre utredningsmetodik torde leda till att utredningen blir i färdigt skick direkt och att man på sikt kan tjäna på detta. Men det kan naturligtvis bli svårt, säger hon.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".