Läkare anmäler inte vapenolämpliga

Ansvaret för att anmäla personer som är medicinskt olämpliga att bära vapen ligger på läkarna. Men Läkarförbundet tycker inte att det är självklart att ansvaret bör ligga på sjukvården.

– Kritiken är ju berättigad, läkarna gör ju inte det som står i lagen, men det finns flera anledningar till det som jag tycker är viktiga att beakta, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

– Och man ska alltid fundera över när sjukvården och läkarna får på sig myndighetsuppgifter, om det är rätt att de myndighetsuppgifterna ligger där.

En halv miljon har vapenlicens
Omkring 600 000 personer har vapenlicens i Sverige. Hälften är jägare.

Andra halvåret 2005 anmäldes 775 fall där sjukvården ansåg att patienten var olämplig att ha vapen till polisen, som alltså har ansvar att kontrollera med vapenregistret om personen har vapen eller inte.

För få anmäls
Men enligt Socialstyrelsen och Rikskriminalen rör det sig förmodligen om betydligt fler än 775 fall som borde anmälas.

Skillnaden mellan hur många som vårdas för psykisk sjukdom, är senildementa eller på annat sätt olämpliga att inneha vapen och antalet fall som anmäls, är enligt Socialstyrelsen stor och därför kan man anta att sjukvården brister i sin anmälningsplikt.

Men enligt Läkarförbundet är det svårt att hjälpa psykiskt utsatta personer om det finns en misstanke att sjukvården går polisens ärenden.

– De personer som söker läkare eller söker sjukvård för att man har psykiska besvär, befinner sig i en väldigt svår situation, det är känsligt att ta kontakt med sjukvården, säger Eva Nilsson Bågenholm.

– Och om man då är rädd för att läkaren är polisens förlängda arm, eller i varje fall kan uppfattas som det, så kanske man till och med inte ens söker sjukvård därför att man är rädd att hamna i polisens register.

Vill ha kontroll när man söker licens
Och Eva Nilsson Bågenholm anser att kontrollen istället borde ske när man ansöker om vapenlicens.

– Man kan ju fundera på om det istället inte borde vara så att när man ansöker om vapenlicens att man då måste ha ett medicinskt intyg, och att den här vapenlicensen ska omprövas med jämna mellanrum och att det då också ska inhämtas ett läkarintyg.

– För när man ansöker om vapenlicens så är man definitiv inte i den känsliga situation som man är när man har en psykisk sjukdom och behöver hjälp utav sjukvården.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".