Duaa Duabes på jobbet.

Diskriminerad för slöja får skadestånd

Duaa Duabes som först nekades jobb på nöjesfältet Liseberg i Göteborg för att hon var muslim och bar slöja har nu fått både 15 000 kronor i skadestånd och jobbet.

– Andra kvinnor som bär slöja har faktiskt kommit fram till mig på Liseberg och varit så stolta och så glada och verkligen önskat mig lycka till, för att de på något sätt måste ha förstått att de hade varit svårt, att komma dit med slöja, säger Duaa Duabes.

Kvinnor med slöja vänder sig ofta till DO
Diskrimineringsombudsmannen DO, Katri Linna, kan inte säga exakt hur många anmälningar DO får som handlar om religiös diskriminering, men säger att just många muslimska kvinnor hör av sig.

– Sen är det många med muslimsk tro som skriver till DO och personer som har sin bakgrund i regioner där islam är den religion som har flest företrädare.

Föreningen Forum för lika rättigheter delar DO:s uppfattning.

Fler anmälningar om religiös diskriminering
Byrån finns på 19 orter i landet och hit vänder sig allt oftare personer som nekats jobb på grund av att de bär religiösa kläder.

Det är ett av byråns vanligaste ärenden och antalet anmälningar har ökat jämfört med samma period i fjol. Hittills har 44 anmälningar kommit in, enligt byråns verksamhetschef Mehmet Kaplan.

”Många är rädda att söka”
Och Duaa Duabes som fått ett jobb vet att det finns andra i samma situation, men som gett upp hoppet om att få ett arbete.

– Jag vet att de är väldigt rädda för att söka vad som helst. De flesta söker nog till vården eller kanske dagis eller såna här saker, därför de vet att det är lite lättare att få jobb där, säger hon.

– För då har man den bilden att hon med slöja, ja hon är hemma, så därför kan hon ta hand om barn eller äldre, så därför tar de in henne där.

Clara Osvald, Ekot i Göteborg
clara.osvald@sr.se

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".