Fyra års fängelse för kyrkstöld

Den 54-årige man som åtalats för flera grova kyrkstölder i norra Sverige fick på fredagen sin dom.

Fyra och ett halvt års fängelse blev det och därmed gick Sundsvalls tingsrätt inte på åklagarens hårdare linje.

Åklagaren hade yrkat på sju års fängelse för mannen. Men tingsrätten ville inte bedöma stölderna som grova.

Mannen döms bland annat för stöld och grovt häleri. Han har under 12 års tid gjort inbrott och stölder i ett trettiotal kyrkor i Norrland.

Ovärderliga klenoder har försvunnit
Ovärderliga klenoder från medeltiden som madonnaskulpturer och krucifix har försvunnit. Föremål som senare återfanns i en lägenhet i Spanien som 54-åringen hade tillträde till.

Men 54-åringen säger att han är oskyldig. Det berättar hans försvarare Johan Sterner.

– Han är kunnig på området och personer som vill få avsättning för antikviteter har vänt sig till honom för att låta honom vara en mellanhand när de säljer gods. En av förklaringarna till att det finns gods i den här lägenheten, som är mannens mammas, är att det finns ytterligare en person som är inblandad i det här och som även har tillträde till lägenheten, säger Johan Sterner.

Har han hjälp polisen med att få fram personens namn?

– Den som har suttit med i rättegångar där det är frågan om sådana här värden och när det är fråga om långa fängelsestraff vet att det är sällan man anger varandra.

Varför?

– Av rädsla, säger Johan Sterner.

Sterner ska nu överlägga med sin klient om man ska överklaga domen. I mars kom merparten av det stulna tillbaka till Sverige, men vissa föremål är spårlöst borta.

Har installerat larm
Medeltidskyrkan i Bygdeå är en av de kyrkor som drabbades. Man har fått tillbaka nästan allt som stulits, säger kyrkoherde Inga Belani.

Bland annat fyra skulpturer som monterats loss från predikstolen, efter stölderna har församlingen installerat larm och tyvärr kan man inte ha kyrkan öppen på samma sätt som tidigare.

– Vi har ju öppet på dagtid när det finns folk runt omkring, men vi kan inte ha öppet hela tiden som vi hade förut, säger Inga Belani.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".