Högskoleutbildningar slopas i telekomkris

Krisen inom telekomindustrin slår nu även mot dom tekniska högskolorna. På en del håll är det så illa att flera ingenjörsprogram nu får ställas in för att så få studenter söker utbildningar för telekomsektorn.
Mitthögskolan lägger ner utbildningarna till elektroingenjör i Östersund och Hörnösand. På många andra håll i landet kommer höstterminen starta med många tomma högskoleplatser. Det visar en kartläggning som Ekot gjort. Det är inte bara Mitthögskolan som har problem att fylla sina teknikutbildningar med studenter. Växjö universitet har bara 14 förstahands sökande till 30 platser på ingenjörsprogrammet för trådlös- och elektroteknik. Elektromobilprogrammet i Jönköping har bara lockat 16 personer att söka utbildningen i första hand. Mitthögskolan med säte i Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik och Östersund planerar nu att förändra sina teknikutbildningar. - Jag tror att mer samhällsvetenskap i utbildningarna kommer att locka fler till teknikutbildningarna, säger rektorn Gunnar Svedberg. Även Blekinge Tekniska Högskola som marknadsfört sig hårt som telekominriktad får svårt att fylla utbildningarna i höst. Lösningen där blir att samköra olika program så mycket som möjligt, eftersom klasserna annars blir för små och lärarkostnaderna för höga. Men än är inte loppet kört anser rektorn vid Blekinge Tekniska Högskola, Lars Haikola. - Många studenter bestämmer sig inte för var de skall studera förrän i slutet av augusti och fram tills dess tänker jag jaga studenter till våra teknikutbildningar, säger Lars Haikola.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista