Unga kommunanställda underbetalda

Västerås kommun har förmedlat jobb till flera ungdomar där de får jobba för låga timlöner. På McDonalds är lägsta lönen i vanliga fall 56 kronor i timmen men eftersom Mona Ibrahim fått jobbet genom kommunen får hon nöja sig med 34 kronor i timmen.

– Jag tycker att de ska vara nöjda med att ha fått möjligheten, det är inte alla som får möjlighet att ta del av en sommarsysselsättning, så på det sättet har de dragit en vinstlott, säger Eva Little personaldirektör vid Västerås stad.

Men Mona Ibrahim, som blivit anställd av kommunen, håller inte med.

– Jag känner mig besviken och lurad, säger hon

När Mona Ibrahim fick sitt sommarjobb genom kommunen, som också betalar hennes lön, visste hon inte att de andra 16-åringarna på McDonalds tjänar nästan 60 kronor i timmen.

- Jag tänker inte vara tyst längre, jag vill min rätta lön, säger Mona Ibrahim.

Meningen var att Mona Ibrahim och de två andra tjejerna som också jobbar för 34 kronor i timmen skulle göra enkla sysslor, till exempel plocka brickor och torka bord. Men istället har de fått göra sallader och fritera pommes frites.

Att tjejerna har fått göra dom vanliga arbetsuppgifterna på McDonald’s, sex timmar om dagen i tre veckor, tycker Vesa Pallika på LO är fel.

– Jag tycker inte att Västerås stad ska ta in sommarjobbare som får jobba på exempelvis McDonalds. De ska jobba med lättare sysselsättningar, till exempel måla plank eller rensa rabatter, säger han.

Lawen Mohtadi
lawen.mohtadi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".